news_thumbnail

Suzuki Jimny a castigat Good Design Gold Award 2018 in Japonia

July 30, 2020

Deși este un model abia lansat, Suzuki Jimny se bucură deja de un succes mare. Sfârșitul lunii octombrie a adus un nou premiu în portofoliul simpaticului off roader, distincția Gold Award, în cadrul competiției Good Design 2018, desfășurată în Japonia.

Lansat în aprilie 1970, modelul Suzuki Jimny a adunat, de-a lungul a patra generații și a aproape 50 de ani, o experiență de necontestat în lumea off road. Fără a exagera cu nimic, putem spune că datorită faptului că este prezent în 194 de țări, Jimny a cucerit mapamondul.

Proiectul Jimny a demarat în anul 1968, iar după doi ani de încercări și teste dificile a intrat în fabricație. Au fost doi ani foarte solicitanți pentru prototipuri, care au avut de trecut teste precum aruncarea cu repetiție a vehiculului de la o înălțime de 1 metru, pentru a fi studiat comportamentul sistemului de suspensie sau teste de anduranță efectuate pe versanții vulcanului Fuji.

Prima generație, Jimny LJ (1970) a fost comercializată în 243.000 unități. Cea de-a doua, Jimny SJ (1981) a vândut 1.693.000 unități, în vreme ce generația a treia, Jimny JB a consemnat 918.000 unități vândute. Noua generație este produsă la uzina Kosai din Japonia, de unde este distribuită în întreaga lume.

Suzuki Motor Corporation a reușit ca datorită noului Jimny 4WD să câștige premiul Good Design Gold Award (o distincție oferită de către Ministerul Economiei, Comerțului și Industriei, din Japonia) în cadrul galei Good Design Award (găzduită de către Institutul Japonez pentru Promovarea Designului). Premiul „Good Design Gold Award” este unul dintre premiile speciale oferite în cadrul galei și este atribuit doar unui proiect dintre cele selectate ca fiind Good Design Best 100, adică propuneri care s-au remarcat prin design. Este pentru prima dată când Suzuki câștigă Good Design Gold Award.

Premiul „Good Design” a fost atribuit pentru prima dată în anul 1957, drept Good Design Product Selection System (sau G Mark System) de către Ministerul Comerțului Internațional și al Industriei (actualul Minister al Economiei, Comerțului și Industriei). Este singurul sistem din Japonia care evaluează și recomandă designul de produs.

„Pe piața mondială a automobilelor, populată de foarte multe produse, Jimny reușește să se poziționeze distinct și într-o manieră incontestabilă. De asemenea, a reușit să implementeze un proces interesant de reinterpretare de design, în faza dezvoltării unei generații complet noi, evoluând ținând cont în primul rând de funcționalitatea modelului și rezultând un produs pe care îl prețuim foarte mult.

Mai mult decât în alte cazuri de trecere de la o generație la alta, s-a reușit un design sofisticat, păstrând totodată elementele definitorii ale predecesorilor”, au concluzionat membrii juriului care a acordat distincția Gold Award pentru Suzuki.

Noua generație Jimny, lansată la 20 de ani distanță de precedenta, în iulie 2018, a urmărit obținerea unei frumusețe simpliste, care să se dedice funcționalității sub conceptul de "instrument pentru profesioniști". Caroseria sa cu forme foarte bine definite, drepte, permite șoferului să conștientizeze foarte repede poziția și situația vehiculului în teren accidentat, contribuind astfel la capacitățile sale off road și definește un automobil extrem de practic, ce se dedică funcționalității, incluzând aici capacitatea de încărcare sau manevrabilitatea. Suzuki va continua să țintească excelența și în design și va face eforturi pentru a concepe produse de valoare, care să îi intrige și să îi satisfacă pe clienți.

Din punct de vedere tehnic, Jimny păstrează rețeta care a contribuit decisiv la aura câștigată în timp. Șașiul rigid, de tip „scară”, punțile rigide (fixe), suspensia performantă și proiectată și pentru escapadele off road și transmisia 4x4 cu reductor și diferențial blocabil. La acestea se adaugă și tehnologia inovatoare ALLGRIP PRO.

Comutarea din modul de funcționare 2WD (o singură punte motoare) în modul 4WD se face foarte ușor. Pentru sistemul 4x4 există două moduri distincte de funcționare: 4H (high) și 4L (low). Modul 4L transferă mai mult cuplu motor către roți în treptele inferioare, pentru a spori tracțiunea în cazul pantelor abrupte, a zonelor mlăștinoase sau a terenurilor accidentate.

Noul motor ce echipează Suzuki Jimny are o capacitate cilindrică de 1,5 litri, oferă un cuplu motor foarte bun încă de la regimuri de turații joase și contribuie decisiv la performanțele foarte bune în off road, Comparativ cu unitatea de 1,3 litri care era prezentă pe generația anterioară Jimny, noul propulsor de 1,5 litri are dimensiuni mai compacte și o greutate redusă cu 15%. Este, de asemenea, mult mai eficient din prisma consumului de combustibil sau al emisiilor poluante. Noul Jimny poate fi echipat fie cu o transmisie manuală cu 5 trepte, fie cu una automată cu 4 rapoarte.

Noul Suzuki Jimny va fi disponibil pe piața și din România în prima parte a anului viitor.